Contrasten in Muziek

Wanneer:
22/10/2017 @ 15:00 – 16:00
2017-10-22T15:00:00+02:00
2017-10-22T16:00:00+02:00
Waar:
Oude Willibrorduskerk
Oude Torenstraat 2
5581 BJ Waalre
Nederland
Kosten:
7,00
Contact:
Willibrordconcerten Waalre
06-47888656

De bekende sopraan Caroline Spanjaard en het instrumentaal barokensemble La Gamme verzorgen op zondag 22 oktober om 15.00 uur in de reeks Willibrordconcerten in Waalre een geheel nieuw programma. Centraal staat muziek uit het 17e en 18e eeuwse Italië en Frankrijk  waarbij de verschillende contrasten tussen de muziek van destijds uit de twee landen tot leven komt.

Contrasten
Aan het begin van de 18e eeuw vonden de Italianen de Franse muziekstijl slaapverwekkend terwijl  de Fransen de Italiaanse stijl als overdreven en ruw bestempelden. De sonate en de cantate, waar het programma mee begint, zijn allebei Italiaanse muziekvormen. De suite daarentegen is een typisch Franse muziekuiting zoals die te horen is in de werken van Louis Couperin en Marin Marais. In de cantate van Monteclair aan het eind van het programma is te merken dat de Italiaanse “extravagante” stijl vanaf het begin van de 18e eeuw steeds meer invloed op de Franse muziek krijgt. Contrasten, niet alléén in stijlen maar ook in emoties, dat willen de uitvoerenden de luisteraar graag laten beleven in dit speciale programma. In de cantates slaat de negatieve emotie om in een positieve, maakt onrust plaats voor kalmte en berusting. Wat de stijlen betreft worden de Franse en Italiaanse muziek tegenover elkaar gezet, terwijl het programma wordt besloten met muziek waarin beide stijlen versmolten raken. Een inhoudelijk bijzonder en vernieuwend concept maar uitgevoerd in een vertrouwde bezetting.
.
Concert én museumbezoek
Gasten van Willibrordconcerten kunnen voorafgaande aan een optreden het Waalres Museum aan Willibrorduslaan 4 bezoeken. Daar is nu de expositie ”verfstreken” te bewonderen; schilderijen van de hand van Ingrid van Dooren waarin naast verf ook allerlei andere materialen als basis zijn verwerkt.  Een combinatiekaart  voor concert én museumbezoek is vanaf 13.30 uur op de concertzondag verkrijgbaar bij het museum voor de gereduceerde prijs van 9,- euro. Toegang tot alléén het concert vergt een bijdrage van 7,- euro en toegangsbewijzen daarvoor zijn op zondag 22 oktober vanaf 14.30 uur beschikbaar op de concertlocatie, de Oude Willibrorduskerk aan Oude Torenstraat 2 in Waalre. Het themaconcert door Caroline Spanjaard en ensemble La Gamme begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. Parkeren is gratis in Waalre en kan vanwege de renovatie van de  Markt het beste op de parkeerterreinen van winkelcentrum De Bus, te bereiken via de Willibrorduslaan en Hoogstraat of aan de Meester Slootsweg te bereiken via de Hoogstraat/Kerkstraat.

Geef een reactie