Levenslessen in workshops filosofie

Wanneer:
28/04/2023 @ 12:30 – 15:30
2023-04-28T12:30:00+02:00
2023-04-28T15:30:00+02:00
Waar:
Het Huis van Waalre
Kon. Julianalaan
5582 Waalre
Nederland
Kosten:
17,50
Contact:
Bibliotheek Eindhoven/Waalre

Het is de Maand van de Filosofie. Op vrijdag 28 april geeft filosoof Ingeborg van den Bold een filosofische workshop in de Bibliotheek Waalre. Van den Bold geeft al jaren filosofische workshops in de bibliotheek in Eindhoven, die altijd snel volgeboekt zijn. Iedere maand gaat ze over een wisselend thema het filosofische gesprek aan.

Filosoferen in Waalre

In de filosofische workshops van Ingeborg van den Bold ga je de dialoog met elkaar aan. Een open gesprek, zelf nadenken, kritische vragen stellen en opnieuw nadenken, wordt afgewisseld met een interactief filosofisch college waarbij je samen filosofische teksten leest. Voor de workshop heb je geen voorkennis over filosofie nodig. Van den Bold zorgt ervoor dat iedereen de workshops kan volgen. Ervaren filosofen zullen ook iets nieuws leren in de workshops.

Thema: Weerloos en waardevol

‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Het thema van de Maand van de Filosofie 2023, ‘Weerloos en waardevol’, sluit hierbij aan. Maar wat vinden we eigenlijk waardevol? Wie bepaalt wat van waarde is? Is dat wat het meeste geld oplevert, of de meeste likes? Of hoort bij een authentiek leven dat je zelf bepaalt wat van waarde is? De filosoof Charles Taylor betoogt dat wij nooit in ons eentje bepalen wat van waarde is. Wat we waarderen komt niet tot stand in een vacuüm. De vraag wat het leven de moeite waard maakt, krijgt altijd een antwoord in een omgeving met andere mensen. En wat betekent het dan dat alles van waarde weerloos is?

Ingeborg van den Bold

Ingeborg van den Bold is al jaren filosoof van beroep. Tijdens haar workshops leert ze de deelnemers het filosofische gesprek voeren. Maar zelf leert ze ook veel van de deelnemers. Hierover zegt ze: ‘’In mijn eerste workshop voelde ik me onzeker, en dat was merkbaar. Een van de deelnemers zei tijdens het gesprek dat het niet belangrijk is dat je onzeker bent, maar dat je een goede middag hebt. Dat is mij altijd bijgebleven.’’ Van den Bold heeft haar eigen filosofische praktijk. Aan Tilburg University werkt zij aan een proefschrift over mindfulness en lichaamsbewustzijn.

 

 

Praktische informatie

De filosofische workshop Weerloos en waardevol is op vrijdag 28 april van 12:30 tot 15:30 uur. De workshop is in de Bibliotheek Waalre, in Het Huis van Waalre. De toegang voor bibliotheekleden is €17,50 en voor niet-leden €20,00. Meld je aan via bibliotheekeindhoven.nl/programma