Moedertaal en vaderland

Wanneer:
29/09/2022 @ 19:00 – 21:00
2022-09-29T19:00:00+02:00
2022-09-29T21:00:00+02:00
Waar:
Het huis van Waalre
Kon. Julianalaan
5582 Waalre
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
Bibliotheek Eindhoven Waalre

Het belang van de moedertaal
Lezing van prijswinnend kinderboekenschrijver Marit Törnqvist

Maandag 26 september is het Europese Dag van de Talen, een dag om de taaldiversiteit van Europa te vieren. Tijdens een gratis online lezing op donderdag 29 september benadrukt kinderboekenschrijver en illustrator Marit Törnqvist het belang van de moedertaal en de aanwezigheid van anderstalige kinderboeken in de bibliotheek.

Moedertaal en Vaderland
Marit Törnqvist heeft zelf Zweeds als moedertaal. Zowel in Zweden als in Nederland werkt ze veel met asielzoekers. Tijdens haar lezing spreekt ze over de waarde van het behouden van je moedertaal voor je identiteit en ontwikkeling. En over het belang van toegang tot kinderboeken in je moedertaal/talen.

Marit Törnqvist is voor deze lezing uitgenodigd door HLE Network. Het HLE Network verbindt de verschillende moedertaalscholen in Eindhoven en de omgeving, en werkt met name mee aan het inclusiever maken van steden (VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen 11.4) door het promoten van onderwijsprogramma’s.

Eindhoven als inclusieve stad
Het HLE Network en de Bibliotheek Eindhoven zijn een samenwerking aangegaan om de International Children’s Book Collection te verwezenlijken. Momenteel bevat de collectie boeken in het Italiaans, Chinees, Frans, Roemeens, Bulgaars en Perzisch, Pools en Oekraïens. In 2022/2023 komen er Indische, Koreaanse, Spaanse, en Turkse boeken bij Engelse kinderboeken zijn beschikbaar in de bibliotheek dankzij The Reading Pier. The International Children’s Book Collection bevat boeken voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Deze boeken kunnen gratis worden geleend aangezien kinderen tot 18 jaar met een jeugdabonnement onbeperkt en kosteloos boeken kunnen lenen bij de bibliotheek.

Praktische informatie
De online lezing ‘Moedertaal en vaderland’ is op donderdag 29 september van 19.30 – 21.00 uur. De online lezing is gratis te bekijken, maar meld je wel vooraf aan via bibliotheekeindhoven.nl/programma.