Lezing; Dichter bij Johannes Vermeer

Wanneer:
31/05/2023 @ 20:00 – 22:00
2023-05-31T20:00:00+02:00
2023-05-31T22:00:00+02:00
Waar:
Het Huis van Waalre
Kon. Julianalaan
5582 Waalre
Nederland
Kosten:
5,00
Contact:
Volksuniversiteit Waalre

Dichter bij Johannes Vermeer

Ingrid Gaasterland

Ingrid Gaasterland

Op woensdag 31 mei geeft Ingrid Gaasterland in het Huis van Waalre een lezing over Johannes Vermeer. Niemand kan deze dagen om Johannes Vermeer heen! Met tot 4 juni de grote  tentoonstelling van zijn werk (met 28 van de 37 werken die van hem bekend zijn) in het Rijksmuseum. Daarnaast zijn er tv-programma’s, Podcasts, muziekuitvoeringen uit de tijd van Vermeer, wandelingen in het Delft van Vermeer en nog veel meer. Het prachtige werk van Vermeer is zeer de moeite waard en geliefd over de hele wereld. Hij wordt niet voor niks de schilder van het licht genoemd. Zijn werk is verstild en introvert, het lijkt erop dat hij een alternatieve wereld heeft gecreëerd, die bijna haaks moet hebben gestaan op de drukte van zijn gezin met meer dan 10 kinderen en het drukke stadse leven van het Delft uit die tijd. Hij zette de realiteit naar zijn hand.

Van Johannes Vermeer zijn geen brieven, dagboekfragmenten of zelfs maar een portret bekend. Hij werd vooral omschreven als een enigma, een raadsel, de sfinx van Delft. Toch weten we door recent onderzoek meer over zijn leven in Delft, en zijn maatschappelijke positie. Zo weten we dat Vermeer opgroeide temidden van kunst, lid werd van het St Lucasgilde en dat hij katholiek werd om te kunnen trouwen. Wellicht kwam hij door priesters van de Jezuïetenorde in contact met lenzen en de camera obscura. We weten ook dat het rampjaar 1672 enorme impact heeft gehad op zijn leven.

In deze lezing wandelen we door het Delft van Johannes Vermeer. Ingrid Gaasterland vertelt over de plaats die Vermeer innam in de Gouden Eeuw en we kijken naar zijn werk, waarin Vermeer vaak probeert ons het idee te geven samen met hem in een ruimte te zijn. We bespreken zijn manier van werken en de betekenis die soms als bijna verborgen boodschap te ontdekken is. Uiteraard is er ook weer muziek uit de 17e eeuw te horen. Een uitgelezen manier om ‘Dichter bij Vermeer’ te komen!

Ingrid Gaasterland heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Open Universiteit. Zij geeft lezingen die aansluiten bij actuele exposities of culturele gebeurtenissen. Zie voor meer informatie over haar: https://ingridgaasterland.nl/

In deze lezing wandelen we door het Delft van Johannes Vermeer. Ingrid Gaasterland vertelt over de plaats die Vermeer innam in de Gouden eeuw. Wilt u deze lezing bijwonen? Schrijf u dan in door een e-mail te sturen naar vuwaalre@gmail.com met de boodschap ‘Lezing Johannes Vermeer’ en uw naam — en die van eventuele anderen die met u mee willen komen.
De kosten (5 euro per persoon) kunt u ter plekke betalen via een QR-code. Of u kunt ook (gepast!) contant afrekenen.